Een duik in al uw vragen…

1. Welke zwembaden komen in aanmerking voor zelfbouw?

Zwembadzelfbouwen.beWilt u de volledige controle houden over vorm en afmetingen? Dan kiest u voor een bouwkundig inbouwzwembad. Houd er wel rekening mee dat u meteen voor de meest complexe, maar duurzaamste optie kiest. De strikte procedure vereist een intensievere begeleiding, maar die loont.

U kunt ook een volledig zwembadpakket aanschaffen waarbij de vorm, de afmetingen en de meeste onderdelen van een zwembad in een vastgelegde vorm aangeboden worden. In dat geval kunt u kiezen uit een inbouw- of opbouw-prefabzwembad in:

  • Zwembadwelfbouwen Monoblockhout
  • kunststof
  • staal

Ook een monopool (monoblok) op basis van poly- en vinylesterharsen of polyethyleen en -propyleen behoort tot de mogelijkheden. Deze kuipen uit één stuk vragen wel meer bouwkundige kennis. Houd ook rekening met een hogere kostprijs als je kwaliteit verlangt. Bij goedkope polyester monopools bv. is de kans op osmosevorming (op korte of langere termijn) aanzienlijk. Bij PE- en PP-kuipen bepalen sterkte, duurzaamheid en afwerking de prijs.

2. Moet ik alle werken zelf uitvoeren?

Nee, hoor. Onze professionele experts staan klaar om werken uit te voeren op uw verzoek.

3. Hoe voer ik de grondwerken uit?

Zwembadzelfbouwen.beZelf alles met de hand uitgraven vraagt véél tijd en inspanning. Schakel daarom een lokale grondwerker in. Wij geven u de bouwputmaten. Vraag een bindende offerte, inclusief het afvoeren van de grond. Bedenk ook dat uw tuin een opknapbeurt moet krijgen.

Het storten van een chape of gewapende betonplaat is afhankelijk van de locatie, het type zwembad en het grondwaterniveau. Enkel houten en staalwandige zwembaden mogen op een chape gebouwd worden. Vertrouw voor de plaatsing op een lokale aannemer in chape- of betonwerken.

4. Waarom moet ik rekening houden met het niveau van het grondwater?

Zwembadzelfbouwen.beWanneer je ongeveer 175 centimeter diep graaft, zoals vereist voor een inbouwzwembad van 150 cm diep, kan het grondwaterniveau uw beton- en bouwwerken onmogelijk maken. Het water moet dus afgevoerd worden. Hiervoor kunt u een pomp met bijhorende afvoerleiding huren. Doe daarvoor een beroep op een gespecialiseerde firma in droogzuiging.

Voer eerst een grondboring uit, zodat u het niveau van het grondwater precies kent. Gebruik hiervoor kosteloos de grondboor van Zelfzwembadbouwen.be

5. Welk zwembad heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding bij zelfbouw?

Zwembadzelfbouwen.beDat hangt af van uw wensen. Zo is een gepersonaliseerd zwembad, waarbij u de afmetingen en vorm zelf kunt kiezen, vaak duurder.

Een bouwkundig zwembad met gemetste betonblokken en bekleed met een gewapende Alkorplanfolie is bijzonder duurzaam: de betonnen constructie gaat levenslang mee, de folie meer dan 20 jaar. In het pakket van de houten, staalwandige en kunststof zwembaden zit steeds een voorgelaste folie van 0,6 tot 0,8 mm. De levensduur van dit type zwembad bedraagt minimaal 10 jaar.

Zwembadzelfbouwen.be zoekt naar het zwembad dat aan uw verwachtingen tegemoet komt. Vertel ons uw wensen en wij maken een analyse van duurzaamheid, gebruiksgemak, energieverbruik én de aankoopprijs van de materialen.

6. Moet ik zelf kunnen metsen om een betonnen kuip te maken?

Zwembadzelfbouwen.beDat hoeft niet. Vraag eens aan vrienden, familie of kennissen of zij het kunnen. Ga langs bij de plaatselijke doe-het-zelfwinkel. Wellicht vindt u daar of kent men iemand met de nodige vaardigheden. Vindt u echt niemand? Dan kunnen wij tegen vergoeding het zwembad metsen.

7. Zijn er verschillen in de kwaliteit van het zwembadmateriaal?

Zwembadzelfbouwen.beAbsoluut. De hoogwaardige A-merken vindt u bij de gespecialiseerde vakhandel. De B-merken in de doe-het-zelfwinkel, supermarkt of onlinewinkel. Hoewel de kwaliteit daarom niet slecht is, scoren ze aanzienlijk minder goed op het gebied van comfort, levensduur, prestaties en verbruik. Uw handelaar-expert zal bovendien vanwege zijn product- en proceskennis een veel betere service-na-verkoop bieden.

8. Is een drainageleiding met kokos en een pompput naast een ingebouwd zwembad zinvol?

Zwembadzelfbouwen.beKomt het grondwater hoger dan de bodem van het zwembad? Dan kunt u uw zwembad nooit leegmaken, want de druk van het grondwater kruipt achter en onder de folie of kan de bodem en wanden induwen. Een monopool drijft zoals een boot en wordt boven de grond geduwd.

Een dompelpomp in een pompput van minstens 300 mm voert het grondwater continu af tijdens de leegstand van het zwembad. Zo verlaagt u de druk op de wanden en kunt u uw zwembad leegpompen voor reinigings-, herstellings- of renovatiewerken. De drainagevoorzieningen worden tijdens de bouw van het zwembad gerealiseerd.

9. Moet ik nog omkijken naar mijn zwembad als ik de werking automatiseer?

Het is een fabel dat ‘geautomatiseerde’ zwembaden geen aandacht nodig hebben. De toestellen die u het werk uit handen nemen moeten geregeld onderhouden en gecontroleerd worden. Indien u een minimale tijd aan zorg voor uw zwembad wilt besteden, huurt u best een onderhoudspersoon in.